Het smaakpanel kreeg een volledige menu geserveerd:
- aperitief: crackers met pesto met (6,5% of 12,2%) of zonder meelwormpasta.
- voorgerecht: een mini-worstenbroodje, waarvan de worst voor 50% bestond uit gehakt en voor 50% uit meelwormen.
- hoofdgerecht: gehaktburger met 50% meelwormen en 50% gehakt. Er was ook een burger met 100% gehakt om de smaak en textuur goed te vergelijken.
- dessert: drie soorten pannenkoeken: zonder krekelmeel, met 6,1% krekelmeel en met 12,2% krekelmeel. Er waren ook drie soorten cake met 0%, 7,5% of 30% meelwormpasta in verwerkt.
De reacties waren positief. Heel vaak kwam de opmerking: “Als je niet zou weten dat er insecten in verwerkt zijn, dan zou je het zeker niet smaken”. De pannenkoeken met 6,5% meelwormpasta bijvoorbeeld, hebben een neutrale smaak. Stel dat je er één eet met 12,2% meelwormpasta en je doet daar een bolletje ijs of suiker bij, dan valt de smaak van insecten niet op. Vooral de pesto met meelwormen werd zeer goed onthaald. Deze scoorde qua smaak zelfs beter dan de gewone pesto
Foto: gerechten met insecten - (A) worstenbroodje, (B) pesto, (C) burger, (D) cake, (E) pannenkoeken
Figuur: resultaten van de smaaktesten
Meer info
Onderzoeksexpert Sharon Schillewaert, sharon.schillewaert@vives.be, 0483 43 21 19