Goed nieuws voor de insectenkweek: sinds 1 juli is het binnen de EU officieel toegestaan om acht insectensoorten te gebruiken als voeder in de aquacultuur. Dankzij de erkenning kunnen we verder bijdragen aan de groei van de insectenkweekindustrie en de duurzame ontwikkeling van aquacultuur in Europa. Inagro onderzoekt momenteel de mogelijkheden van drie van de acht erkende soorten. 

  

 
 
 
Acht insecten erkend voor gebruik als voeder in aquacultuur

Insecten zijn rijk aan eiwitten en vetten. Dat maakt hen uitermate geschikt om een deel van het vismeel of de soja in het visvoeder te vervangen. Dat acht insectensoorten nu gebruikt mogen worden als voeder in de aquacultuur draagt bij aan de groei van de insectenkweekindustrie en de duurzame ontwikkeling van de aquacultuur in Europa. 

  

Volgende soorten zijn nu erkend:

  • de zwarte soldatenvlieg
  • de huisvlieg
  • de meelworm
  • de kleine meelworm
  • de huiskrekel
  • de dierentuinkrekel
  • de veldkrekel

Een aandachtspunt is dat de insecten momenteel enkel gekweekt mogen worden op plantaardig materiaal en dus niet op afval of dierlijk materiaal. 

  
  
Insecten hebben heel wat potentieel
ABN Amro berekende dat er in Europa een groeipotentieel is van minimaal 80 000 ton/jaar als 10 % van het vismeel vervangen wordt door insecteneiwitten. Dat is vergelijkbaar met de volledige huidige varkenskweek in België. 

Er wordt al gespeculeerd over een verdere uitbereiding naar kippen en/of varkens, maar die komt er waarschijnlijk niet voor 2020.

 
  
Insectenkweek in Inagro
Begin dit jaar namen we onze nieuwe infrastructuur voor insectenkweek in gebruik. De klimaatruimtes bevinden zich vlakbij de afdeling aquacultuur, waar we snoekbaars kweken. Zo kunnen we visvoeder op basis van insecten vlot uittesten in praktijkomstandigheden. 
  
En in juni kondigden we aan dat we nieuwe soorten introduceerden. Zo kweekt Inagro momenteel drie van de acht erkende insecten, namelijk de zwarte soldatenvlieg, de meelworm en de huiskrekel.  
  
We gaan dan ook na welke synergiën mogelijk zijn tussen insectenkweek en aquacultuur. Wil de vis insecten eten? Verandert de smaak? Versnelt of vertraagt de groei? Dat is een kleine greep uit de vragen die we in de toekomst willen beantwoorden om insecten- en viskwekers praktisch bij te staan. 
  

Meer info
  
Wil je meer weten of heb je vragen? Mail naar david.deruytter@inagro.be
  
  
Logo BioBoost with Interreg PNG.png

This project has received funding from the Interreg 2 Seas programme 2014-2020 co-funded by the European Regional Development Fund under subsidy contract No 2S01-038, the province of West Flanders and the province of South Holland.
Gekoppelde thema's & sectoren: Aquacultuur | Energie En Groene Grondstoffen | Insectenkweek